Over het Lichtpunt

Tot 2008 gingen we voor de kerkdiensten en andere activiteiten van onze kerkgemeenschap naar de Halterstraat in de stad. Bij nummer 12 stond tot voor kort op de gevel ‘Gereformeerde Kerk’. Dit gebouw, hoewel mooi centraal gelegen, voldeed niet meer aan onze wensen en we waren heel blij dat we het Lichtpunt konden laten bouwen. Naar ontwerp van architect Jan Borkent uit Apeldoorn is aan de Willem Dreesstraat het Lichtpunt neergezet, en eind 2008 in gebruik genomen. 

Naast een grote kerkzaal met 350 makkelijk te verwijderen stoelen, zijn er nog vijf ruimtes in het gebouw die gebruikt worden voor de crèche, vergaderingen, kinderactiviteiten en andere doeleinden. In de zaal die tijdens de diensten als crèche wordt gebruikt is een mooie wandschildering aangebracht. De ruime hal geeft toegang tot alle zalen en is uitgerust met een bar met keuken erachter. Het gebouw is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In de grote kerkzaal staat een vleugel en boven op het balkon een orgel (waarover hieronder meer). In 2019 is de audio- en videoinstallatie helemaal vernieuwd, zodat uitzendingen over het internet geen probleem zijn. Ook komt hierdoor het geluid van de diverse muziekbands beter tot z’n recht. 

Via de mooie wenteltrap in de hal (met imposante kroonluchter), kom je op de vide, waar een chillplek voor jongeren is ingericht. Een deur geeft toegang tot het balkon van de kerkzaal, en dus ook tot het orgel.

Naast het kerkgebouw is aan de ene kant een parkeerplaats voor 20 auto’s en aan de andere kant wordt er gewerkt in en aan de moestuin. Op het dak tenslotte liggen 40 zonnepanelen.

Het gebouw, of delen ervan, kan gehuurd worden. Bij de verhuurtarieven zijn alle details te vinden.

Het Lichtpunt

De doopschaal

Bij het dopen van kinderen of volwassenen wordt in het Lichtpunt gebruik gemaakt van de doopschaal. Deze doopschaal heeft een vaste plaats voor in de kerkzaal. Hij is gemaakt door Nella Francke, en zij heeft er de volgende uitleg bij:

  • De bloedrode letters ‘je bent van God m’n kind’ verwijzen naar het bloed van de Here Jezus, dat voor ons heeft gevloeid. Daardoor worden onze zonden vergeven en mogen wij Gods kind zijn.
  • Het blauw in de schaal is een teken van water, in dit geval “levend water”. Wij worden door dit water in de doop schoongewassen van onze zonden.
  • De doopschaal heeft de vorm van een ei: hieruit ontstaat nieuw leven.
  • De onderkant van de doopschaal telt 12 “ribben”. Dit is in de bijbel een belangrijk getal. Het geeft onze verbondenheid weer met het volk van God: 12 stammen, 12 discipelen, 12 broden. Ook is 3×4 12, waar de drie staat voor de Drie-eenheid van God en de vier voor de vier windstreken: God is er voor de hele wereld. De schaal zweeft als het ware op deze vier “ribben”.
  • De doopschaal is gekanteld: de inhoud is voor iedereen in de kerkzaal zichtbaar. Als de ouders de doopvragen beantwoorden, waarbij ze beloven hun kind als een kind van God op te willen voeden, wordt de hele gemeente daarbij aangesproken. Ieder in de kerk is bereid om dit kind en deze ouders te helpen en te steunen.

Deze schaal vertelt dus een verhaal: Je bent van God, Hij is je Vader en Hij houdt van jou. 

De doopschaal

Jij bent van God m’n kind
je kwaad wordt weggewassen
in Christus’ zuiver bloed
Hij maakt weer alles goed.

Het orgel

Bij de bouw van het Lichtpunt in 2008, is er ook een orgel in de kerkzaal geplaatst, een mechanisch pijporgel, oorspronkelijk gebouwd door orgelbouwer James Nicholson uit Newcastle on Tyne.

Het orgel stond oorspronkelijk in de New Methodist Church in Engeland. Daar werd het gedemonteerd en overgebracht naar Nederland, waar orgelrestaurateur Fokke Rinke Feenstra uit Grootegast het orgel volledig heeft gerestaureerd.
Op een tweetal messing platen die links en rechts van de speeltafel zijn aangebracht, is een deel van de geschiedenis van het orgel gedocumenteerd.

Aangezien de hele orgelkast verloren was gegaan, bood dit Fokke Rinke Feenstra de unieke mogelijkheid een orgelkast te ontwerpen die past bij het interieur van Het Lichtpunt. De kast vertoont trekken van de ‘Victoriaanse Stijl’ maar past toch in het moderne interieur van Het Lichtpunt. Op advies van organist Sietze de Vries uit Niezijl is de dispositie van het orgel uitgebreid en aangepast.

Het gerestaureerde orgel, zoals het nu in het Lichtpunt staat, heeft in totaal 15 registers, verdeeld over twee klavieren en een pedaal.

Op vrijdag 28 augustus 2009 heeft Sietze de Vries een ‘ingebruiknameconcert’ gegeven, waarna het orgel officieel werd overgedragen aan de kerkenraad en de commissie van beheer van het Lichtpunt.

Het gerestaureerde orgel

Muurschildering

In 2009 heeft Liesbeth Andringa een wandvullende schildering gemaakt voor één van de bijzalen. De wens was een muurschildering die geschikt zou zijn voor alle doelgroepen en die liefst ook nog een relatie zou hebben met de naam van de kerk en de stad waarin we wonen, Zutphen. De sfeer moest warm en uitnodigend zijn, want de zaal heeft een glazen wand die grenst aan de entree van de kerk. 

Zutphen is een oude ommuurde stad met veel torens. Liesbeth wilde tussen die oude muren iets laten zien van het verlangen naar de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, waar in het laatste bijbelboek over wordt gesproken. God woont in die stad onder de mensen, en Jezus is de uitnodigende poort waardoor je die stad binnen mag gaan. De stad is van ver het lichtpunt.

Als spelelement zijn in de muur spiegels verwerkt. Ook kunnen twee gedeelten in de muur worden opengeklapt. Dan blijken het ineens schoolborden te zijn waarop je lekker kunt krijten.